Follow us: 

Search for
Confirm
Cancel
/
Top 8 Causes of V-Belt Failure

Processing

Top 8 Causes of V-Belt Failure

  • Categories:Processing
  • Time of issue:2022-08-31 17:28:49
  • Views:0
Description:if your cogged v-belts are working in extreme temperatures, it may be ideal to consider belts designed for these environments. Additionally, establishing that your pulleys are correctly aligned using a laser alignment tool can eliminate the possible cause and improve machine running.
Description:if your cogged v-belts are working in extreme temperatures, it may be ideal to consider belts designed for these environments. Additionally, establishing that your pulleys are correctly aligned using a laser alignment tool can eliminate the possible cause and improve machine running.
Information

1. RAPID SIDEWALL WEAR
Although side wall wear is inevitable over time, rapid sidewall wear can be a sign of a bigger problem, as most commonly it can be attributed to worn or damaged pulleys. However, there are many other possible influencing factors such as: using belts in extreme heat, excessive oil, grease, moisture and other generally abrasive environments can also cause this type of wear.
Solution: Ensuring pulleys are replaced when changing belts is important to be certain that getting the most from your belt systems. If the pulley wall is bright and shiny then replace it.


2. WORN COVER ON BACK
Most commonly, back wear is a direct cause of the belt being forced or pried on to the pulley or that there is some misplaced slack within the belt which is causing damage by vibrating against the idler during operation. Although, on some occasions defective or worn backside idlers can contribute to worn backside covers, although this is less common.
Solution: Making sure that your belts have the correct tension on installation is essential. Even belts that are measured correctly.

3. BELT SOFT, SWOLLEN
Excessive exposure to oil or grease can be a recipe for disaster for some v-belts as these products can cause belts to soften and become swollen, and thus no longer fitting properly into the pulley groove. This problem could also be similarly attributed to the use of belt dressing.
Solution: If belts are working in extreme conditions, like lihood is that it's not reaching its full potential. A simple belt guard can prevent foreign bodies including oil & grease from contaminating the drive, while it's always worth noting that belt dressings are to be avoided. If oil and grease is still a problem, consider using a composite v-belt such as Tiger Power Belt as they are generally unaffected by oil, grease, water and common industrial solvents.


4. BELT SLIPS, SQUEALS (SPIN BURN)
Spin burn can be cause by worn or damaged pulleys, and incorrect tensioning, which can  cause damage and ultimately, premature failure. This can also be less commonly caused by using the wrong belt cross-section or type, excessive oil, excessive grease or moisture and insufficient wrap on a small pulley.
Solution: This type of wear means it's time to check your pulleys and belt tension as under tensioned belts and smooth pulleys mean unnecessary wear. You may well find that you need new pulleys or to re-tension your v-belt.

5. SPLIT BELT COVER
There's a lot to be said about the damage that can be caused from forcing a belt onto a pulley or running your v-belts with the incorrect tension, as this is the most common cause for many types of belt damage, including cover splits.
Solution: If you're sure there are no foreign objects in the grooves that could be causing the issue, then ensuring regular belt tensioning and that the correct size belts are ordered every time, you can help to avoid this issue.


6. UNDERSIDE CRACKED
Cracking in belts can cause serious issues, particularly if they are left untreated as they can affect drive efficiency and eventually cause belt failure. Cracks commonly begin to appear on belts that are being exposed to excessive heat. Although it cannot always be exclusively attributed to this, as pulleys and backside idlers that are too small or misaligned can also cause this cracking.
Solution: If your v-belts are working in extreme temperatures, it may be time to consider an EPDM rubber belt that is designed to be able to withstand these temperatures without premature or unnecessary failure.

7. MISSING COGS
Missing cogs can cause belts to slip and fail, when it is discovered there are teeth missing, the belt should be changed immediately. The most common reasons your belt could be missing a cog are excessive heat, the pulleys are too small or misaligned. It can also be caused by improper or prolonged storage of belts.
Solution: Once again, if your cogged v-belts are working in extreme temperatures, it may be ideal to consider belts designed for these environments. Additionally, establishing that your pulleys are correctly aligned using a laser alignment tool can eliminate the possible cause and improve machine running.


8. CRACKED BUSHINGS
Having cracked bushings means your drive is in dangerous territory, if the damage becomes too severe, your pulleys may not be attached securely to the shaft. Bushings can become cracked due to excessive tension from the drive or using worn or damaged pulleys.
Solution: Over-tensioning belts can be just as damming to your v-belts as under-tensioning, using a belt tension gauge to check belt tension can help you avoid unnecessary bushing damage.

 

 

Keyword: belt v belt conveyor belt timing belt gear

Scan the QR code to read on your phone

GOLDEN

In short, integrity, transparency and mutual trust is Tiger Industrial Belt’s foundation of close cooperation with customers. Tiger Industrial Belt’s aspiration is being a reliable partner whose mission is total customer satisfaction.

If you have good suggestions or needs, please leave a message below

Username used for comment:
客户留言
Description:

FOLLOW US

CONTACT US

Wechat & Whatsapp:0086-13515963270

Address:Hongxin Building,Yangcuo Industrial Area,Yongning,Shishi City,Fujian,China362700